Gofry

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mleka
  • ⅓ szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • Łyżka budyniu śmietankowego lub wanilinowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szkl. wody
  • Cukier wanilinowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 20 ml śmietanki 30 % Łaciata
  • Dżem

Dodatkowo:

  • Owoce

Przygotowanie


Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mleko, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko razem zmiksować.



Krok 2

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać . Ciasto odstawić na 15 minut. Piec w natłuszczonej gofrownicy.



Krok 3

Śmietankę ubić z odrobiną cukru pudru . Gofry posmarować dżemem i na wierzch bitą śmietankę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.