Mąki przesiać, posiekać z zimnym masłem i solą. Żółtko wymieszać z cukrem i zimną wodą gazowaną, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny.
Następnie rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Następnie usunąć papier z fasolą, a ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 5-7 minut.
2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem, 3 żółtka i 2 łyżki cukru z wanilią wymieszać w 200 ml zimnego mleka. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać 5 dag masła i zagotować, połączyć z mieszanką budyniową i ugotować jak budyń (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem).
Następnie gorący krem wyłożyć na upieczone ciasto, przestudzić, ułożyć owoce, schłodzić.
Dodaj komentarz