Tarta z kremem budyniowym i owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła Łaciate

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka Łaciate
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 5 dag masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 1,5 szkl. malin
  • 2/3 szkl. borówek

Przygotowanie

Krok 1

Mąki przesiać, posiekać z zimnym masłem i solą. Żółtko wymieszać z cukrem i zimną wodą gazowaną, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny.



Krok 2

Następnie rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Krok 3

Następnie usunąć papier z fasolą, a ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 5-7 minut.



Krem budyniowy

2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem, 3 żółtka i 2 łyżki cukru z wanilią wymieszać w 200 ml zimnego mleka. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać 5 dag masła i zagotować, połączyć z mieszanką budyniową i ugotować jak budyń (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem).



Krok 5

Następnie gorący krem wyłożyć na upieczone ciasto, przestudzić, ułożyć owoce, schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.