Typowe śniadanie amerykańskie. Połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, jednak tak naprawdę to strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Uwaga, te gofry uzależniają!
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej zmiksować wymieszać mleko, masło, jajka. Wsypać suche składniki i jeszcze raz zmiksować. Ciasto odstawić na około 10 minut.
Boczek usmażyć na chrupko na patelni. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Usmażyć gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Upieczone przekładać na kratkę, aby nie nabrały wilgoci.
Gofry rozłożyć na dwa talerze, a następnie położyć bekon. Każdą porcję polać 2 łyżkami syropu klonowego i posypać wiórkami masła.
Dodaj komentarz