Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w grube talarki.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz dodajemy drobno posiekana cebulę. Gdy boczek się zarumieni zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojoną szynkę parmeńską. Całość mieszamy. Przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy szczyptą ostrej i słodkiej papryki oraz gałki muszkatołowej. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniaki, połowę śmietanki Łaciatej i mięsny farsz. Zalewamy resztą śmietanki Łaciatej. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy 40 minut.
Przed podaniem posypujemy natka pietruszki.
Dodaj komentarz