Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Nakładamy ciasto łyżką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę aby przestygły. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na gofry wyłożyć bitą śmietanę i pokrojone truskawki oraz ułożyć borówki.
Dodaj komentarz