Gofry z truskawkami i borówkami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła łaciate
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • Dodatkowo,
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Kilka truskawek i borówek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.



Krok 2

Nakładamy ciasto łyżką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę aby przestygły. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na gofry wyłożyć bitą śmietanę i pokrojone truskawki oraz ułożyć borówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.