Większości z nas gofry kojarzą się ze słodkością - bitą śmietaną, owocami, kolorowymi posypkami... Tymczasem nie jest to jedyna możliwość ich serwowania. Wytrawne gofry na bazie ziemniaków można serwować z sałatką, szynką i jajkami na śniadanie lub kolację, albo jako dodatek do dania głównego.
Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a następnie rozdrobnić w malakserze. Dodać ziemniaki i zmiksować razem.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z ziemniakami i cebulą.
Do masy ziemniaczanej dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Dodać białka i delikatnie wmieszać łyżką w masę.
Rozgrzać i natłuścić gofrownicę. Nakładać ciasto za pomocą łyżki. Piec około 4-5 minut. Podawać z ulubionymi składnikami. My polecamy spróbować ich z jajkiem oraz sałatką. Smacznego!
Dodaj komentarz