Klasyka kuchni polskiej w nieco innym wydaniu. Wegetariańskie gołąbki z soczewicą, pieczarkami i serem feta - nie mniej pyszne od mięsnego oryginału. Jeśli nieco nudzi już Was klasyczny farsz, zdecydowanie warto wypróbować tę wersję. Posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom!
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować około 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, cebulę i pieczarki drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pieczarki i czosnek. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
Fetę pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski, dodać ugotowaną soczewicę i warzywa z patelni. Posolić i popieprzyć do smaku.
Z kapusty oderwać liście, nożykiem obciąć twarde części. Na liść nałożyć farsz i zawinąć, formując gołąbki. Powtórzyć do wykończenia farszu.
Dno dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty, jeśli nam zostały. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Wlać przecier pomidorowy, wodę, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i oregano. Wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod częściowym przykryciem około 40 minut.
Dodaj komentarz