Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy, a następnie zmiksuj wszystko na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Jajka powinny podwoić swoją objętość, zrobić się puszyste i zmienić kolor na jasno żółty.
Na stolnicę lub blat kuchenny przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone na kawałki, miękkie masło i zagnieć w dłoniach, aż powstaną grudki. Następnie dodaj do masy ubite jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagnieć gładkie ciasto.
Wszystkie składniki kruszonki zagnieć szybko w dłoniach.
Umyte w wodzie i osuszone borówki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 36 x 25 lub tortownicę o średnicy 26 -28 cm. Uformuj brzegi ciasta tak, aby ich wysokość wyniosła ok. 2 cm. Na ciasto przełóż borówki, a wierzch posyp kruszonką.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra - dół) i piecz przez około 35 minut, aż wierzch będzie złocisto brązowy. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia w formie. Smacznego!
Dodaj komentarz