Słodki miodowiec, który podbije serca miłośników słodkich smaków. Idealne ciasto na rodzinne spotkania!
Jest łatwe w wykonaniu, a prezentuje się wspaniale.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Mąkę przesiej, wyrób nożem z masłem. Dodaj cukier i sodę. Zrób dołek, wybij jajka oraz dolej miód. Wyrób. Ciasto rozdziel na trzy części, każdą rozwałkuj i włóż do osobnej, posmarowanej masłem i obsypanej bułką
formy (20x32 cm). Piecz 15-20 minut.
Grysik ugotuj na mleku. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Rozcierając, dodaj żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszaj rodzynki.
Ciasta wyjmij z piekarnika. Obsmaruj powidłami śliwkowymi i przełóż masą grysikową.
K
Wierzch udekoruj dowolnie, np. orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz