Grysikowiec

Słodki miodowiec, który podbije serca miłośników słodkich smaków. Idealne ciasto na rodzinne spotkania!

Jest łatwe w wykonaniu, a prezentuje się wspaniale.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -40 dag mąki
  • -10 dag masła
  • -15 dag cukru
  • -łyżeczka sody
  • -2 jajka
  • -6 dag miodu
  • -powidła śliwkowe

Masa:

  • -1/2 litra mleka
  • -6 łyżek grysiku (kaszki manny)
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -kostka masła
  • -10 dag cukru pudru
  • -2 żółtka
  • -5 dag rodzynek

Dodatkowo:

  • -orzechy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Mąkę przesiej, wyrób nożem z masłem. Dodaj cukier i sodę. Zrób dołek, wybij jajka oraz dolej miód. Wyrób. Ciasto rozdziel na trzy części, każdą rozwałkuj i włóż do osobnej, posmarowanej masłem i obsypanej bułką
formy (20x32 cm). Piecz 15-20 minut.



Krok 2


Grysik ugotuj na mleku. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Rozcierając, dodaj żółtka i zimny grysik. Na koniec wmieszaj rodzynki.



Krok 3


Ciasta wyjmij z piekarnika. Obsmaruj powidłami śliwkowymi i przełóż masą grysikową.



Krok 4

K
Wierzch udekoruj dowolnie, np. orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.