Grzybowa z suszonych grzybów sprawdzi się idealnie poza sezonem grzybowym, kiedy mamy ochotę na leśne smaki na talerzu. Jest to również potrawa, którą możemy podać na wigilijnym stole.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Grzyby suszone zalej gorącą wodą i mocz przez noc.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej w garnku bulionem i zagotuj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone, osączone grzyby suszone (wody z moczenia nie wylewaj) i pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 10 minut.
Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami i wszystko razem gotuj jeszcze ok. 25 minut. Dodaj posiekany drobno koperek i wodę z moczenia grzybów. Wymieszaj. Odlej 3/4 szklanki wywaru i dodaj do niego śmietanę. Dokładnie zahartuj, a następnie dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Udekoruj koperkiem i listkami natki pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
KUCHARECZKA
Opublikowany: 2018-03-18 22:08:00
Rewelacja!
Katarzyna
Opublikowany: 2018-12-19 21:14:00
Pyszności
Odpowiedz