Niecodzienny gulasz jagnięcy, którego smak bardzo ciekawie przełamany został przez dodanie gruszek. Owoce te wprowadzają delikatną słodycz i sprawiają, że zwykły sos mięsny nabiera oryginalności.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Mięso kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do zezłocenia. Mięso przekładamy do garnka.
Obieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę, następnie delikatnie podsmażamy je na patelni po mięsie, a potem dodajemy do garnka z mięsem.
Gruszki, ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka – całość zalewamy wodą. Dodajemy wino, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i czarny, a także natkę pietruszki. Dusimy 2 godziny, aż mięso całkiem zmięknie.
Dodaj komentarz