Gulasz jagnięcy z gruszką

Niecodzienny gulasz jagnięcy, którego smak bardzo ciekawie przełamany został przez dodanie gruszek. Owoce te wprowadzają delikatną słodycz i sprawiają, że zwykły sos mięsny nabiera oryginalności.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.60/5

Oceń przepis

Ocena

3.60/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 3 cebule
  • - 1 marchewka
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3 gruszki
  • - 1 łyżeczka rozmarynu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 kulki ziela angielskiego
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • - 2 szklanki wody
  • - ¼ szklanki wina
  • - 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do zezłocenia. Mięso przekładamy do garnka.



Krok 2

Obieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę, następnie delikatnie podsmażamy je na patelni po mięsie, a potem dodajemy do garnka z mięsem.



Krok 3

Gruszki, ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka – całość zalewamy wodą. Dodajemy wino, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i czarny, a także natkę pietruszki. Dusimy 2 godziny, aż mięso całkiem zmięknie.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.