Gulasz jagnięcy z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane z jagnięcym gulaszem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu podania placków ziemniaczanych. Gulasz jagnięcy jest zdecydowanie chudszy i delikatniejszy niż jego wieprzowy, czy wołowy odpowiednik.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Placki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 3 cebule
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 jajka
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 3 łyżki mąki pszennej
  • - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - 5 łyżek oleju do smażenia placków

Sos:

  • - 1 kg cielęciny
  • - 2 czerwone papryki
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 żółta papryka
  • - 1 papryczka chilli
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - garść suszonych grzybów
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziela angielskie
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1 godzinę.



Krok 2

Obieramy cebulę i czosnek, a także oczyszczamy papryki. Cebulę i chilli siekamy, a  czosnek i paprykę tniemy w kostkę. Wszystko podsmażamy lekko na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodajemy całość do mięsa razem z natką pietruszki i dusimy ok. 20 min. Następnie przyprawiamy majerankiem i zagęszczamy mąką.



Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz czarny i ziołowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejno smażymy duże placki tak, aby zarumieniły się z obu stron. Na placki nakładamy gorący gulasz.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.