Ten przepis to świetny pomysł na wykorzystanie sezonu na młode, polskie ziemniaki. Danie nie wymaga dużo pracy - jedynie chwili spędzonej w piekarniku - a efekt końcowy zachwyca. Dodatki można dowolnie modyfikować.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez laktozy
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Ziemniaki dokładnie umyć. Następnie, przez całą długość ziemniaka, zrobić co 2-3 milimetry głębokie nacięcia. Pokroić suszone pomidory.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i posmarować oliwą z suszonych pomidorów. W nacięcia włożyć szynkę i suszone pomidory.
Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące.
Jeśli ziemniaki będą się zbyt mocno przypiekać, można przykryć je folią aluminiową bądź papierem do pieczenia.
Dodaj komentarz