Gulasz wieprzowy z bakłażanem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 60-70 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 szt. ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażan umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, odstawić na 15 minut, opłukać na sicie i osączyć, lekko zrumienić na łyżce oliwy.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć 1 łyżką mąki i lekko zrumienić na rozgrzanym smalcu. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać szklankę gorącego bulionu lub wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, przyprawę do gulaszu, odrobinę soli i pieprzu, przykryć i dusić.



Krok 3

10 minut przed końcem gotowania dodać bakłażan i dusić do miękkości.



Krok 4

Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i mieloną papryką, połączyć z mięsem, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Wskazówki

Gulasz podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.