Bakłażan umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, odstawić na 15 minut, opłukać na sicie i osączyć, lekko zrumienić na łyżce oliwy.
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć 1 łyżką mąki i lekko zrumienić na rozgrzanym smalcu. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać szklankę gorącego bulionu lub wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, przyprawę do gulaszu, odrobinę soli i pieprzu, przykryć i dusić.
10 minut przed końcem gotowania dodać bakłażan i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i mieloną papryką, połączyć z mięsem, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Gulasz podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem.
Dodaj komentarz