Gulasz z bakłażana

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml krojonych pomidorów
  • 2 bakłażany
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażany umyj i osusz. Pokrój je na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 min. Po tym czasie opłucz bakłażany jeszcze raz, osusz i pokrój w kostkę.



Krok 2

Papryki umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Usmaż kolejno paprykę, cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj bakłażana i pomidory. Dopraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.



Krok 3

Przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15-20 min, aż do miękkości warzyw. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.