Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Kasze gryczną prażoną ugotować wg instrukcji w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Dynie obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem. Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Karkówkę pokroić na kawałki, obtoczyć w pieprzu soli i mące. Obsmazyc na tłuszczu na rumiano.
Cebulę pokroić w kostke i zeszklić w garnku na łyżce oliwy. Cebulę połaczyc z mięsem, dodać posiekany czosnek, paprykę w proszku i chwilę razem podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości mięsa przez ok. 30-40 minut.
Kawałki tymiankowej dyni dodać do gulaszu, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Nastepnie dodać pokrojone na plasterki grzyby, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki i smietanę. Wszystko razem zagotowac. Podawac z kaszą gryczaną, udekorować swieżą natką.
Dodaj komentarz