Ciecierzyca, nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, jest bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Ale hummus, to przede wszystkim dobry pomysł na szybkie śniadanie, kolację czy ciekawą przekąskę dla niespodziewanych gości. Hummus brokułowi piniowy, dzięki dodanemu brokułowi powinien mieć ciekawy zielony kolor a dzięki orzeszkom piniowym orzeźwiający żywiczny smak.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Orzechy
Brokuł podzielić na różyczki i zanurzyć we wrzątku na 3-5 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
Ugotowaną ciecierzycę, brokuły, oliwę, orzeszki piniowe, czosnek i sok z cytryny dokładnie zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dolewamy do niej lodowatą wodę, wówczas hummus będzie kremowy i puszysty.
Na koniec doprawiamy pastę solą. Humus dzięki dodanemu brokułowi powinien mieć ciekawy zielony kolor, a dzięki orzeszkom piniowym orzeźwiający żywiczny smak.
Gotowy hummus przekładamy do płytkiej miseczki, dekorujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek.
Podajemy ze słonymi krakersami lub świeżym pieczywem.
Dodaj komentarz