Indyk z pieczarkami i boczkiem

Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 850 g piersi indyka
  • - 250 g pieczarek
  • - 200 g wędzonego boczku
  • - 4 żółte lub zielone papryki
  • - 4 duże pomidory
  • - 2 małe cukinie
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 cebule
  • - 2 brokuły
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 3/4 litra czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki natki pietruszki
  • - garść lubczyku
  • - 300 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone w kostkę mięso, boczek i cebulę podsmażamy na oleju, aż się zrumieni. Następnie garnek zdejmujemy z ognia.



Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.



Krok 3

Posypujemy podsmażone mięso mieszanką warzyw z przyprawami, a następnie zalewamy wszystko winem i wodą do połowy wysokości.



Krok 4

Dusimy pod przykryciem ponad 1 godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy potrawę, w razie potrzeby uzupełniamy wodę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.