Umieść kapustę i 2 szklanki wody w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ok. 10 minut. Odcedź, a płyn zachowaj. Przełóż kapustę do innego naczynia.
Na tej samej patelni połącz ziemniaki i płyn po gotowaniu kapusty. Dodaj 2 szklanki wody i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i zdejmij pokrywkę. Gotuj, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie - ok. 15-20 min.
W małym rondlu umieść mleko, zieloną cebulę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.
Ziemniaki odcedź i przełóż do dużej miski. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj mieszaninę mleka i ubijaj, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj kapustę i wmieszaj ją łyżką. Podawaj polane roztopionym masłem, posypane siekaną natką pietruszki i smażonym boczkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz