Jabłkowe placki bezglutenowe

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 jabłka
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy.



Krok 2

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie wsyp kaszę jaglaną i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie wodę.



Krok 3

Do przestudzonej kaszy wlej mleko i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj jajko, cukier, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.



Krok 4

Obierz umyte jabłka i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki wylewając jedną łyżkę masy. Na każdym placku układaj cząstki jabłka - wgnieć je lekko w ciasto. Smaż placki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.