Jagnięcina słodko-kwaśna z jabłkiem

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Cechuje się dużą wartością odżywczą. Poprawia funkcjonowanie wątroby i opóźnia procesy starzenia. Danie przygotowane na słodko-kwaśno smakuje wyśmienicie. Smaku i słodyczy całości daje również obecność jabłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 kotletów z combra jagnięcego
  • - 6 łyżek octu balsamicznego
  • - 4 jabłka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kotlety jagnięce umieszczamy w płytkim naczyniu i polewamy octem balsamicznym. Mięso posypujemy cukrem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 2

Kotlety dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie przykrywamy folią plastikową i umieszczamy w lodówce na 20 minut.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej przygotowane wcześniej kotlety, zachowując marynatę. Kotlety smażymy po 4 minuty z każdej strony.



Krok 4

Marynatę i pokrojone drobno jabłka wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Zdejmujemy kotlety z patelni i podajemy. Na koniec potrawę przyozdabiamy drobno pokrojoną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.