Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs. Cechuje się dużą wartością odżywczą. Poprawia funkcjonowanie wątroby i opóźnia procesy starzenia. Danie przygotowane na słodko-kwaśno smakuje wyśmienicie. Smaku i słodyczy całości daje również obecność jabłek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Kotlety jagnięce umieszczamy w płytkim naczyniu i polewamy octem balsamicznym. Mięso posypujemy cukrem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie przykrywamy folią plastikową i umieszczamy w lodówce na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej przygotowane wcześniej kotlety, zachowując marynatę. Kotlety smażymy po 4 minuty z każdej strony.
Marynatę i pokrojone drobno jabłka wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Zdejmujemy kotlety z patelni i podajemy. Na koniec potrawę przyozdabiamy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj komentarz