Bardzo oryginalna i pyszna tarta. Figi w połączeniu z serem Jantar smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz figi, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Mąkę przesiej, dodaj do niej pokrojone masło i sól. Rozetrzyj ciasto palcami, aż do powstania "kruszonki". Dodaj jajko i zagnieć dokładnie w jednolitą masę. Kulę ciasta podziel na dwie części. Połowę włóż do lodówki na godzinę, a drugą część schowaj do zamrażalnika. Będzie do wykorzystania następnym razem.
Nagrzej piekarnik do 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkowuj na placek większy niż średnica formy. Wyłóż formę ciastem, a jego spód nakłuj widelcem. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
Ciasto przykryj folią aluminiową i obciąż fasolą. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
Upieczone ciasto wyjmij i odstaw. Nie wyłączaj piekarnika, jednak zmniejsz temperaturę do 180°C.
Zrób farsz: Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Roztrzep wszystko dokładnie. Dodaj śmietankę. Camembert zetrzyj na tarce i także dodaj do masy. Na koniec wrzuć tymianek, szczypiorek i ser Jantar.
Na spód ciasta wlej 1/3 masy jajecznej. Figi umyj i pokrój na pół. Ułóż je na masie i wlej pozostałą część masy. Miód wymieszaj z oliwą i posmaruj nim połówki fig. Następnie włóż ciasto do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu możesz udekorować je listkami mięty i orzechami. Smacznego!
Dodaj komentarz