Tarta z figami i serem

Bardzo oryginalna i pyszna tarta. Figi w połączeniu z serem Jantar smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz figi, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 4 jajka
  • 40 g sera camembert
  • 200 g tartego sera Jantar
  • 4 dojrzałe figi
  • 1/3 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
  • 3 orzechy włoskie (do dekoracji opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 50 g suchej fasoli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj do niej pokrojone masło i sól. Rozetrzyj ciasto palcami, aż do powstania "kruszonki". Dodaj jajko i zagnieć dokładnie w jednolitą masę. Kulę ciasta podziel na dwie części. Połowę włóż do lodówki na godzinę, a drugą część schowaj do zamrażalnika. Będzie do wykorzystania następnym razem.



Krok 2

Nagrzej piekarnik do 190°C. Formę do tarty wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkowuj na placek większy niż średnica formy. Wyłóż formę ciastem, a jego spód nakłuj widelcem. Włóż formę do lodówki na 15 minut.



Krok 3

Ciasto przykryj folią aluminiową i obciąż fasolą. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i piecz jeszcze przez 10-15 minut.



Krok 4

Upieczone ciasto wyjmij i odstaw. Nie wyłączaj piekarnika, jednak zmniejsz temperaturę do 180°C.



Krok 5

Zrób farsz: Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Roztrzep wszystko dokładnie. Dodaj śmietankę. Camembert zetrzyj na tarce i także dodaj do masy. Na koniec wrzuć tymianek, szczypiorek i ser Jantar.



Krok 6

Na spód ciasta wlej 1/3 masy jajecznej. Figi umyj i pokrój na pół. Ułóż je na masie i wlej pozostałą część masy. Miód wymieszaj z oliwą i posmaruj nim połówki fig. Następnie włóż ciasto do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu możesz udekorować je listkami mięty i orzechami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.