Jagnięcina z jabłkami

Jabłka są znakomitym dodatkiem do jagnięciny. Danie szczególnie zalecane do spożycia w okresie letnim. Jest polecane zwłaszcza dzieciom. Bogate źródło witamin i minerałów.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g jagnięciny
  • - 6 jabłek
  • - 3 goździki
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 10 g imbiru
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu
  • - 1/3 szklanki wody
  • - garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Z jagnięciny usuwamy zbędny tłuszcz, po czym kroimy na podobnej wielkości kotlety i ubijamy lekko tłuczkiem. Kotlety smarujemy dokładnie oliwą, posypujemy pieprzem i startym imbirem. Następnie podsmażamy po 6 minut z każdej strony.



Krok 2

Jabłka kroimy na mniejsze części i usuwamy z nich gniazda nasienne. Pokrojone jabłka dodajemy do garnka, dolewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy goździki. Jabłka dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie.



Krok 3

Jabłka doprawiamy gałką muszkatołową i układamy na talerzu razem z kotletami.



Krok 4

Dekorujemy bazylią.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.