Jagnięcina z bakłażanowym gulaszem

Przepyszna, rozpływająca się w ustach jagnięcina z pikantnym, pomidorowo-bakłażanowym gulaszem, któremu nie sposób się oprzeć! Danie jest bardzo efektowne, aromatyczne i całkiem proste w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Gulasz:

  • - 2 bakłażany
  • - 2 łyżki oleju
  • - 4 ząbki czosnku
  • - garść natki pietruszki
  • - garść kolendry
  • - 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 1 puszka pomidorów
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżki cukru
  • - sok z ½ cytryny
  • - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżeczki octu

Marynata:

  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Składniki:

  • 1 kg karkówki jagnięcej

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy na niewielkie kawałki. Mieszamy składniki na marynatę i obtaczamy w nich mięso, a następnie odkładamy przykryte folią do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy jagnięcinę z lodówki i zostawiamy ją na 30 minut, aby miała temperaturę pokojową.



Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, smarujemy olejem i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej strony, a następnie odstawiamy do ostudzenia, po czym kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pokrojonego bakłażana mieszkamy z czosnkiem, kolendrą, natką pietruszki, papryką i  chilli.



Krok 3

Jagnięcinę obsmażamy na gorącej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni lekko obsmażamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po 10 minutach dodajemy na patelnię bakłażana i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z gazu, a pomidory doprawiamy sokiem z cytryny i octem.



Krok 4

Jagnięcinę podajemy z gulaszem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.