Przepyszna, rozpływająca się w ustach jagnięcina z pikantnym, pomidorowo-bakłażanowym gulaszem, któremu nie sposób się oprzeć! Danie jest bardzo efektowne, aromatyczne i całkiem proste w przygotowaniu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Jagnięcinę kroimy na niewielkie kawałki. Mieszamy składniki na marynatę i obtaczamy w nich mięso, a następnie odkładamy przykryte folią do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy jagnięcinę z lodówki i zostawiamy ją na 30 minut, aby miała temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, smarujemy olejem i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 15 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej strony, a następnie odstawiamy do ostudzenia, po czym kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pokrojonego bakłażana mieszkamy z czosnkiem, kolendrą, natką pietruszki, papryką i chilli.
Jagnięcinę obsmażamy na gorącej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy. Na tej samej patelni lekko obsmażamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po 10 minutach dodajemy na patelnię bakłażana i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z gazu, a pomidory doprawiamy sokiem z cytryny i octem.
Jagnięcinę podajemy z gulaszem.
Dodaj komentarz