Orzechy pistacjowe są źródłem cennych tłuszczów oraz witamin. Faszerowane jajka z pistacjami to oryginalne połączenie, które nadaje się na wykwintne śniadanie.
Danie: Śniadanie
Osób: 8
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Wodę w garnku gotujemy, dodajemy jajka i gotujemy je na twardo czyli ok 11-13 minut. Następnie wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i przekrawamy je wzdłuż na pół bardzo ostrym nożem, tak, aby nie uszkodzić skorupek. Wyjmujemy białka i żółtka następnie drobno je siekamy. Wrzucamy do miski.
Do posiekanych jajek dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Farszem napełniamy skorupki jajek. Pistacje drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Mieszamy je z bułką tartą. Wierzch jajek posypujemy przygotowaną mieszanką orzechów i bułki tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej pistacjowy i układamy jajka farszem w dół. Smażymy aż się zrumienią. Około 3-4 minut. Podajemy posypane listkami pietruszki.
Dodaj komentarz