Sos gruszkowy z białym winem

Wytrawny sos owocowy o zdecydowanym smaku i aromacie soczystej gruszki. Idealny do ryżu, różnego rodzaju placków, racuchów czy naleśników, ale też do białego mięsa.

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 gruszki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego lub 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2-4 goździki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną w kostkę gruszkę podsmaż na maśle.



Krok 2

Po 3-5 minutach smażenia, kiedy gruszka zacznie się rozpadać, dodaj wino, miód, ocet winny, goździki, rozmaryn, pieprz i sól.



Krok 3

Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aby smaki się połączyły. Smacznego!



Wskazówki

Goździki i rozmaryn można wyjąć przed podaniem, bo zbyt długo pozostawione w sosie mogą zdominować swym aromatem smak gruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.