Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 450 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Kapusta

  • Pół główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy je do garnka z kapustą. Zalewamy całość zimną wodą, tak by woda przykryła całą kapustę. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy tak długo, aż kapista będzie miękka (około 30 minut). Dodajemy cukier na sam koniec.



Krok 2

Podudzia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor.



Krok 3

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 10 minut.



Krok 4

Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy, doprawiamy i nadal dusimy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kapustą.



Wskazówki

Surowege, przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-05-07 09:39:00

Miesko wygląda rewelacyjnie, muszę zrobić.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.