Składniki:

  • - 1 pierś z kaczki
  • - 3 łyżki miodu
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1/3 szklanki białego wina
  • - 3 jabłka
  • - 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 szczypiorek
  • - Kwiaty cukinii do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kaczki nacinamy i nacieramy marynatą z połowy miodu, soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. W rondelku gotujemy pokrojone jabłka z sokiem jabłkowym i winem. Dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon. Całość blendujemy.



Krok 3

Kaczkę podsmażamy na patelni, po czym przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.



Krok 4 

Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem jabłkowym. Danie posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Możemy ozdobić także kwiatami cukinii.



Wskazówki

Wraz z kaczką możemy również upiec ulubione warzywa, dzięki czemu uzyskamy pyszny jednodaniowy obiad.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.