Kakaowe ciasto z musem truskawkowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag masła Łaciate
  • 25 dag cukru
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 35 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 80 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • Ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 10 dag masła Łaciate
  • 3-4 łyżki śmietanki Łaciata 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Ciasto

Do garnka włożyć masło, dodać cukier, kakao, mleko, gotować 2-3 minuty, ostudzić.






Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.





Mus truskawkowy

Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, rozgotować. Następnie zmiksować, wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.





Masa budyniowa

W 200 ml mleka wymieszać mąkę z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować dodając ziarenka wanilii, połączyć z mieszanką budyniową i mieszając ugotować budyń. Odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu.






Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, jeden posmarować połową kremu, wylać tężejący mus, odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem.





Polewa czekoladowa

Śmietankę podgrzać, połączyć z połamaną czekoladą ( odłożyć 2 kostki do dekoracji), dodać masło, cukier puder, dokładnie wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Oblać ciasto, posypać startą na tarce czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.