Kakaowe pierożki z borówkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szkl. kefiru
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 szkl. borówek amerykańskich
  • Sól
  • Śmietana Łaciata 36%
  • Cukier
  • Cukier z wanilią

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, przesiać. Wlać łyżkę oliwy, dodając stopniowo kefir zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut.



Krok 2

Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem z wanilią.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć owoce i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze.



Krok 4

Podawać z dodatkiem gęstej śmietany wymieszanej z cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.