Kalafior smażony w cieście to pomysł na oryginalną przekąskę imprezową. Podajemy go z ulubionym sosem lub samego. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Kalafior myjemy. Dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotowujemy około 2-3 litrów wody. Dodajemy trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucamy kalafior i gotujemy przez 2-3 minut. Wodę odlewamy i odsączamy kalafior.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy koncentrat, mleko, Śmietankę Łaciatą i przyprawy. Wszystko roztrzepujemy. Mieszamy i dosypujemy mąkę, mieszając. Sypiemy tyle mąki, aby ciasto miało gęstą konsystencję.
W garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kalafiora obtaczamy w cieście. Kładziemy takie kawałki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kilka minut, aż się zrumienią. Wyciągamy najlepiej łyżką cedzakową i osuszamy ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu, z ulubionym sosem.
Dodaj komentarz