Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Kalafior opłucz zimną wodą, podziel na różyczki i przełóż do garna. Zalej wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedź na sitku i wystudź.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie przełóż na patelnię mięso i smaż przez 5 minut. Zdejmij je z patelni i wystudź. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, sól, pieprz i mieloną paprykę. Zamieszaj energicznie do połączenia składników.
Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko masłem, na przemian układaj warstwy kalafiora i mięsa, na koniec całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp z wierzchu tartym serem. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez około 20 minut, aż nabierze złocisto brązowego koloru. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz