Kalafiorowe kotlety jajeczne

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 5 jajek na twardo
  • 2 jajka (jedno do masy na kotlety, drugie do panierowania)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • garść posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Zimnego kalafiora posiekać na małe kawałki. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem. Rozdrobnione jajka i kalafiora umieścić w misce, dodać jedno surowe jajko i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i formować kotlety za pomocą dłoni. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Rozgrzać olej na dnie patelni, ułożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor po 3 minuty na stronę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.