Karkówka peklowana z piekarnika

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 8-10 dag soli peklowanej

Dodatkowo:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • Pieprz mielony
  • Majeranek

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka z wodą wsypać ziarenka pieprzu, ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe i zagotować. Następnie dodać sól, pieprz cytrynowy i pokrojone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić.





Krok 2

Umyte mięso w kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków. Do zimnej solanki włożyć mięso na 4-5 dni obracając je 2 razy w ciągu doby.





Krok 3

Przed pieczeniem mięso wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką.





Krok 4

Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.