Karp na grzybach

Wspaniała potrawa nie tylko na wigilię, ale również na wiele innych okazji. Pyszny karp cudownie pachnący leśnymi grzybami to danie, które zachwyci każdego. Sos pomidorowy idealnie dopełnia smak całości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g karpia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g marynowanych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki selera
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Karpia czyścimy, dzielimy na porcje i przyprawiamy ½ łyżeczki soli, a mąkę łączymy z papryką w proszku. Mieszanką oprószamy filety i podsmażamy na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Podgrzybki kroimy w plastry, cebulę kroimy w półtalarki, umyte pomidory kroimy na kawałki, a natkę selera siekamy.



Krok 3

Na tłuszczu po smażeniu ryby podsmażamy cebulę i grzyby, a następnie dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy natkę selera.



Krok 4

Usmażonego karpia wkładamy do brytfanny i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180ºC przez 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.