Karp podawany z dodatkiem wszelkich sosów to zawsze smaczne danie. Potrawa jest bardzo zdrowa i pożywna. Można ją podawać na różne okoliczności.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Filety z karpia dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części, doprawiamy pieprzem, solą i skórką z cytryny. Następnie obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa), smażymy na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Usmażonego karpia dajemy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180ºC na 8 minut.
Robimy sos: orzechy i migdały prażymy na patelni, wlewamy miód i miód pitny, a następnie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy sos nieco stężeje, dodajemy śmietankę Łaciatą 18% i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Rybę umieszczamy na talerzu i podajemy z sosem, cytryną i koprem drobno pokrojonym.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-23 12:56:00
Bardzo ciekawe połączenie - ryba i orzechy.
Odpowiedz