Karp pieczony z sosem orzechowo-migdałowym

Karp podawany z dodatkiem wszelkich sosów to zawsze smaczne danie. Potrawa jest bardzo zdrowa i pożywna. Można ją podawać na różne okoliczności.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g świeżych filetów z karpia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 100 g mąki do obtoczenia ryby
  • 1 jajko
  • 40 g płatków migdałów
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 koper

Sos:

  • 50 g posiekanych łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych płatków migdałów
  • 80 ml miodu pitnego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Filety z karpia dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na mniejsze części, doprawiamy pieprzem, solą i skórką z cytryny. Następnie obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa), smażymy na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Usmażonego karpia dajemy na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180ºC na 8 minut.



Krok 3

Robimy sos: orzechy i migdały prażymy na patelni, wlewamy miód i miód pitny, a następnie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy sos nieco stężeje, dodajemy śmietankę Łaciatą 18% i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.



Krok 4

Rybę umieszczamy na talerzu i podajemy z sosem, cytryną i koprem drobno pokrojonym.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-23 12:56:00

Bardzo ciekawe połączenie - ryba i orzechy.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.