To bardzo popularna i lubiana ryba, nie tylko na Wigilię, jednak to właśnie w tym okresie jest najczęściej przygotowywana – nic dziwnego. Polacy kochają tradycję.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Bez glutenu
Bez laktozy
Karpia dzielimy na dzwonki, płuczemy i suszymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Włoszczyznę i cebulę zalewamy posoloną wodą.
Dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, po czym gotujemy 30 minut, dodajemy rybę i gotujemy jeszcze 20 minut. Moczymy żelatynę w niewielkiej ilości wody i odstawiamy, aby spęczniała.
Rybę wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy oliwki, paprykę marynowaną i koperek. Wywar rybny przecedzamy, rozpuszczamy w nim spęczniałą żelatynę. Na półmisku układamy porcje ryby.
Dekorujemy oliwkami, papryką i koperkiem. Rybę zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Dodaj komentarz