Ucha-czyli zupa z ryb

Pożywna i zdrowa zupa, która zachęca do spożywania większej ilości potraw rybnych. Lekko pikantny posmak zupy dodaje jej oryginalności i na pewno spodoba się nawet wybrednym smakoszom.

Danie: Zupy

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg różnych gatunków ryb (mogą być zarówno słodkowodne, jak i słonowodne)
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1 

Jarzyny czyścimy, kroimy na plasterki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Z wywaru wybieramy warzywa i kroimy w kostkę.



Krok 2

Do otrzymanego wywaru dodajemy dobrze oczyszczone i pokrojone kawałki ryb. Gotujemy przez 10 minut.



Krok 3

Przygotowujemy zasmażkę do zupy z drobno pokrojonego czosnku, podsmażonego na oleju razem z mąką i ostrą papryką. Dolewamy do zasmażki trochę zupy i gotujemy na wolnym ogniu. Przygotowaną zasmażką doprawiamy zupę.



Krok 4

Ugotowane i pokrojone warzywa dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Zaciągamy ją żółtkami i śmietanką. Zupę podajemy, posypaną koprem i natką pietruszki.



Wskazówki

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryb z rąk wystarczy natrzeć dłonie sokiem z cytryny lub octem i przepłukać zimną wodą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.