Miękkie, lekko kleiste cytrynowe klopsiki jagnięce z dodatkiem kolendry, to alternatywny pomysł na podanie klopsów. Są dietetyczne i delikatne, nie obsmaża się ich – tylko dusi. Dzięki temu mogą być podane nawet dzieciom. Sos jest aksamitny i gładki, o aromacie natki pietruszki.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Cebulę, czosnek, bułkę łączymy z mięsem jagnięcym, dodajemy tymianek, kolendrę, skórkę z cytryny, sól, pieprz i mieszamy. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące.
Klopsiki gotujemy w bulionie ok. 30 minut.
Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą bulion po gotowaniu klopsików, sok z cytryny i masło. Dusimy na małym ogniu 10 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż sos zgęstnieje, dodajemy klopsiki i całość podduszamy jeszcze ok. 10 minut. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz