Zupa czosnkowo-ziemniaczana

Zupa czosnkowo-ziemniaczana jest daniem rozgrzewającym. Wyraźnie wyczuć w niej można czosnek oraz przyprawy. Zupa wręcz idealna na zimowe dni. I do tego niezwykle zdrowa!!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 3 główki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój na plastry. Obierz i pokrój również ząbki czosnku. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i lekko ją zeszklij.



Krok 2

Dodaj czosnek i smaż przez chwilę.



Krok 3

Cebulę z czosnkiem z patelni wrzuć do garnka i zalej bulionem warzywnym. Zupę dopraw solą, pieprzem i kuminem. Dodaj do niej ziemniaki i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 4 

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę i gotowe. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.