Wspaniałe klopsiki, które zawsze smakują wybornie i mogą być podawane z różnymi dodatkami. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Nie wymagają dużo pracy, ani szczególnych umiejętności – wyjdą każdemu.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Obraną cebulę i marchewkę umieszczamy w garnku razem z przyprawami, dorzucamy filety i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ugotowaną rybę i cebulę drobno siekamy.
Do ryby i cebuli dokładamy namoczone w mleku i odciśnięte pieczywo, 2 łyżki mąki, jajko oraz startą marchewkę. Masę doprawiamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem i formujemy z niej klopsy.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną 1 cebulę, którą posypujemy resztą mąki i smażymy przez 5 minut.
Następnie dolewamy zimny bulion i gotujemy. Koperek siekamy, a następnie wraz ze śmietanką Łaciatą dodajemy do rondelka i podgrzewamy. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy klopsiki posiekaną natką pietruszki.
Najlepiej smakują w połączeniu z ryżem.
Dodaj komentarz