Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem, zalać gorącą wodą, osolić i gotować do miękkości. Kapustę drobno posiekać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć. Jarmuż bez grubych łodyg blanszować, osączyć, posiekać. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, połączyć z przygotowanymi składnikami, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, włożyć porcję nadzienia.
Bardzo dokładnie zlepić, formując podłużne kluski. Stopniowo wrzucać do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjąć na talerze, okrasić zrumienioną na smalcu cebulką.
Knedle okrasić lekko zrumienioną na smalcu cebulką.
Dodaj komentarz