Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 25-30 dag dyni Hokkaido
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojoną dynię i ugotować do miękkości.



Krok 2

Następnie odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem z końcówką do ubijania ziemniaków, wyrównać w naczyniu, podzielić na 4 części.



Krok 3

Jedną część odłożyć, wolne miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną. Wymieszać łyżką, dodać posiekany koperek, zagnieść ciasto. Rękami formować kulki, lekko spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić wgłębienie. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.