Knedle z ziemniaczano-dyniowego ciasta

Autor:

Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki musu z dyni
  • Sól
  • 70-80 dag śliwek
  • Masło Łaciate
  • Cukier
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, ostudzić (zimne przemielić w maszynce do mięsa). Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, mus z dymi, odrobinę soli i szybko zagnieść ciasto.



Krok 2

Utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszek, ułożyć śliwkę i dokładnie zlepić formując knedle. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłyniecia na powierzchnię.



Krok 3

Podawać polane zrumienionym masłem i oprószone cukrem.



Wskazówki

Knedle podawać polane zrumienionym masłem i oprószone cukrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.