Kołduny w rosole

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ skl. wody
  • Sól

Farsz:

  • 10 dag mielonego mięsa baraniego
  • 25 dag mielonego mięsa wołowego
  • 10 dag łoju z nerki cielęcej
  • ½ szkl. bulionu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 garście suszonego majeranku
  • Sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Dodatkowo:

  • Bulion-koncentrat drobiowy do kołdunów

Przygotowanie

Ciasto

Z mąki, wody i szczypty soli, zagnieść ciasto, trochę wyrobić. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, odstawić przykryte ściereczką na kilka minut. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu i zlepiać. Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minut. Podawać z bulionem.



Farsz

Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej. Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem. Schłodzić dobrze w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.