Krucha pieczeń cielęca z estragonem

Pieczeń cielęca to doskonałe danie na obiad rodzinny lub romantyczną kolację we dwoje. Pieczeń wspaniale smakuje na gorąco, jak również na zimno. Bardzo dobrze współgra z czerwonym, wytrawnym winem. Pięknie pachnie estragonem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny na pieczeń
  • 3 łyżki estragonu
  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

4 łyżki oleju dokładnie mieszamy z estragonem. Tak otrzymaną marynatą smarujemy mięso. Obsypujemy cukrem i odkładamy na 12 godzin do lodówki.



Krok 2

Mięso smażymy z każdej strony na 6 łyżkach rozgrzanego oleju, a następnie dolewamy wino i wodę, po czym dusimy pod przykryciem.



Krok 3

Gdy pieczeń będzie miękka, doprawiamy powstały sos solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.