Kolorowy salceson na zimno

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa mleczna z galaretką

  • 0,5 litra śmietanki 36% lub 30% Łaciate,
  • 1 litr mleka 2% Łaciate ,
  • pół laski wanilii,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 4 galaretki różnokolorowe,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie

Krok 1 galaretki

Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance gorącej wody najlepiej w płaskim naczyniu typu talerz do zupy. Czekamy aż stężeją i kroimy je w kostkę.



Krok 2 masa mleczna

Gdy galaretki stygną gotowujemy śmietankę z mlekiem, cukrem wanilinowym i wanilią. Odlewamy trochę i mieszamy masę śmietankową z żelatyną. Gotową żelatynę wlewamy do pozostałej śmietany i mieszamy. Całość zostawiamy do ostygnięcia. Gdy masa mleczno-śmietankowa będzie już tężała wrzucamy do niej galaretkę. Całość przelewamy do tortownicy lub plaskiego naczynia żaroodpornego. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy zastygnie można kroić w kostkę i podawać. Smacznego



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.