Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.
Pod koniec dodać ubitą śmietankę, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu pomarańczowego, delikatnie wymieszać.
Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklanki, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę z bokami o wymiarach 21/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne, białe i masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz