Konfitura morelowa z chilli

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1 pomarańczowa ostra papryczka
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 20 g pektyn w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Morele myjemy i pozbywamy się pestek. Kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Papryczkę rozkrajamy i pozbywamy się pestek. Przekładamy do malaksera i miksujemy na gładki mus.



Krok 3

Dodajemy sok z cytryny, masę przelewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż masa zredukuję się o ⅓.



Krok 4

Dodajemy pektyny i zagotowujemy, gotujemy kolejne 5 minut.



Krok 5

Przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.