Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Szybkie i proste w przygotowaniu wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Prawdziwa bomba witamin oraz minerałów, a także sprytny pomysł na przemycenie warzyw do dziecięcego jadłospisu. Smakują dobrze również na zimno, dlatego można spakować je do lunchboxa i zabrać do pracy lub szkoły.

Danie: Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Obiad

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g sera Gouda Mlekpol
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę jaglaną upraż w suchym garnku, a następnie zalej 250 ml wody. Lekko posól. Gotuj pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody. Jeśli kasza nadal jest twarda, wlej trochę wody i dogotuj ją.



Krok 2

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i rozgnieć tłuczkiem na puree.



Krok 3

W misce połącz ugotowaną kaszę, kalafiora, starty ser, 2 łyżki bułki tartej, jajko i zioła prowansalskie. Popieprz i posól według uznania. Dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Na talerz wysyp bułkę tartą. Z masy formuj kotlety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia. Podawaj z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.